Mitä äitiysvapaa tekee työminälleni?

Talvi ja kevät vietettiin etätöitä tehden Keski-Euroopassa ja syksy alkoi heittämällä koko elämäni jännittävimmällä kokemuksella, nimittäin äitiysvapaalla. Kaiken tämän jännityksen ja mullistuksen kynnyksellä onkin totuteltava täysin erilaiseen arkeen. Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että työt ovat nyt tauolla ja vaikka kuinka houkuttelisikin tehdä edes osittaisia päiviä projektien parissa, olen päättänyt keskittyä elämään kotona lapsen kanssa. Ainakin nyt aluksi.

Olen ollut tiiviisti kiinni työelämässä aina lukion penkiltä saakka ja voisi sanoa, että olen koukussa työhön. Vaikka olen viettänyt vasta kuukauden kotona, olen ehtinyt jokaisella viikolla miettiä sitä, mitä tulevaisuudeltani työelämässä toivoisin. Aikaa on ilmeisesti aivan liikaa, sillä viimeksi eilen havahduin miettiväni uusia työtehtäviä ja sitä, kuinka saisin itseni takaisin kiinni työelämään. Harkitsin tarjottua työtehtävää ja mietin, että millä tapaa pystyisin saada kaiken mahtumaan arkeeni – sekä työn, että kotiäitinä olon. Itseänikin hieman huvitti jälkikäteen huomata omat ajatukseni, sillä tällä hetkellä se ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Äitiysloma ensin (tai ainakin se lapsen syntymä), sitten uudet projektit.

Suurin pohdinnan aihe kuitenkin tällä hetkellä on se, mitä äitiysvapaa tekee työminälleni. Onnistunko vielä saamaan itseni työmarkkinoille ja erotunko jatkossakin muiden osaajien joukosta? Vaikuttaako mahdollinen parin vuoden vapaa siihen, millaisena työnantaja minut muiden joukossa näkee? Onko osaamiseni sillä tasolla, mitä sen työhön palatessa kuuluisi olla?

Olen ehkä hieman naivi, kun ajattelen, että pelkoa ei pitäisi olla. Uskon siihen, että hyville tyypeille ja vahvoille osaajille on aina töitä, oli taloudellinen tilanne yhteiskunnassa mikä tahansa. Yksi asia on silti mielessäni se suuri kysymysmerkki, nimittäin juurikin osaaminen. Kuinka varmistan, että myös parin vuoden päästä osaamiseni on sillä tasolla, jota työelämässä silloin kaivataan?

Kuinka kehitän itseäni myös kotona lasta hoitaessa?

Tiedostan sen, että omalla osaamisalallani/aloillani muutokset tapahtuvat nopeasti ja myös äitiysvapaan aikana on syytä pysyä mukana kehityksessä. Digitaalisuus vie asioita eteenpäin nopeasti ja vaikka juuri nyt kokisin olevani taidokas monessakin asiassa, voi tilanne muuttua nopeasti. Siksi koen, että on pysyttävä jollain tapaa myös äitiysvapaan aikana kosketuksissa oman työminänsä kanssa ja kehittävä omaa osaamistaan tai ainakin pyrittävä siihen. Töitäkin varmasti ehtii tehdä osapäiväisesti, jos sille energiaa ja aikaa riittää.

Odotan suurella innolla uutta arkeani, mutta samalla tahdon antaa itselleni mahdollisuuden yrittää myös pysyä mukana työelämässä ja sen tuomissa mahdollisuuksissa. En näe itseäni kotiäitinä, sillä sisälleni on niin vahvasti rakennettu palo edetä työelämässä ja kehittyä jatkuvasti kohti uusia osaamisen tasoja. Tilanne voi tottakai muuttua kun käsilleni annetaan pian syntyvä lapsemme, mutta sitä ennen voin vain puhua tämän hetken tunnelmista ja ajatuksista. Jokatapauksessa, tervetuloa uusia arki lapsen kanssa, olen valmis uusiin koitoksiin aivan uusia taitoja kehittäen. Nyt on aika opetella taitoja lapsen kasvatuksen ja todellisen multitaskingin parissa, myöhemmin sitten jotain aivan muuta. Mistä sitä tietää mihin tämä uusia mahdollisuus elämässä vie, ehkä löydän itselleni lapsen myötä jotakin aivan uutta. Ehkä uudet taidot vievät minua jälleen kohti uusia haasteita, joista en vielä ole edes tietoinen.

-Marissa

Jos sinä olet samassa tilanteessa kuin minä ja kaipaisit vinkkejä siihen miten voisi pysyä mukana työelämässä myös perhevaipailla, on vanha kollegani Suvi kirjoittanut aiheesta mielenkiintoisen tekstin: Osaamista voi kehittää myös perhevapailla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s