Irti oravanpyörästä – etätöitä Euroopassa

Viimeisestä kirjoituksesta onkin jo vierähtänyt aikaa ja tässä muutaman kuukauden blogihiljaisuuden aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Suurin muutos koskee varmasti sitä, että olen jättänyt ah niin ihanan ja turvallisen päivätyöni, pakannut omaisuuteni varastoon ja lähtenyt reissaamaan mieheni kanssa Eurooppaan. Mukana vain läppäri ja valtava annos reissumieltä. Jo näin alkutuntumalta on todettava, että tämä on ollut juuri oikea päätös, olemme kulkeneet selvästi itsellemme oikeanlaiseen suuntaan. Freelancerina työskentely sopii minulle, samoin ohjelmistokehittäjänä työskentelevä mieheni nauttii tästä tyylistä elää. Enää syytä hymyyn ei tarvitse etsiä, siihen herää jokaisena aamuna – elämä hymyilyttää.

PÄÄTÖS LÄHTEÄ

Tämä päätös on lähtenyt alkujaan siitä, että kumpikin meistä halusi kokeilla miltä tuntuu elää ulkomailla. Matkustaminen on itselleni lähellä sydäntä, mutta tottakai se ajatus on kutkuttanut mieltä, että mitä jos joskus eläisi pidempään jossain kaukana. Ei tulisikaan kahden viikon jälkeen kotiin takaisin. Suunnitelmia oli useita, tehtiin päätös lähteä ja matkalla sekin päätös vielä muuttui kertaalleen. Aluksi meidän piti lähteä Singaporeen, lopulta Eurooppa kutsuikin meitä luokseen vahvemmalla otteella. Juuri nyt olemme kolmatta viikkoamme Italiassa, seuraavaksi suuntana on Ranska.

Koska kumpikin olemme onnistuneet suuntaamaan työmme digitaaliseen suuntaan, on meillä mahdollisuus hoitaa omat työmme näin etänä mistä tahansa maailman kolkasta käsin. Muutos oli helppo, oli vain hommatava asuntoon vuokralaiset, pakata ja lähteä. Taisi siihen muutama muukin hoidettava asia liittyä, mutta kaikki sujui hyvin kun päätti saada asiat onnistumaan ja uskoi omaan päätökseensä. Ja näinhän ne asiat sitten onnistuivat ja täällä ollaan! Meillä on sovittuna muutamia tapaamisia reitin varrelle, mutta muutoin olemme vapaita liikkumaan aivan kuten itse toivomme. Ensimmäisen kuukauden vietimmekin lasketellen Alpeilla, tämän jälkeen olemme siirtyneet katsomaan kevättä ja tulevaa kesää etelämmäksi.

Tällä viikolla erästä tekstiä kirjoittaessani huomasin, että en voi enää käyttää kirjoituksessani sanaa hektinen arki.

Elämä on juuri nyt täydellisyyttä hipovaa, enkä voisi kuvitella olevani missään muualla. Reissumme on kestänyt nyt yhteensä 68 päivää. Se on pitkä aika yhdestä vuodesta, se on jo lähes kaksi ja puoli kuukautta. Vaikka se onkin päivinä mitattuna paljon, tuntuu kuin olisimme vasta lähteneet matkaan. Aika menee aivan liian nopeasti ja meidän täydellinen arkemme katoaa alta ennen kuin siitä ehtii edes tarrata kunnolla kiinni. Jokainen päivä tuntuu olevan erilainen ja kun vaihtaa paikkaa melko usein, ei ehdi koskaan kyllästyä.

ERILAINEN ARKI

Mikä on sitten muuttunut kaikkein eniten? Tällä viikolla erästä tekstiä kirjoittaessani huomasin, että en voi enää käyttää kirjoituksessani sanaa hektinen arki. Sellaista ei ole enää, ei ole ollut aikoihin. Olemme onnistuneet luomaan itsellemme ympäristön, jossa itse olemme vastuussa jokaisesta minuutista ja pystymme elämään vapaina. Ja kyllä, näin on kotona Suomessakin, mutta täällä se on erilaista. Hektinen arki on muuttunut joustavaksi ja rennoksi arjeksi. Se on arkea, jota ei hallitse kello ja tietynlainen tunne pakosta. Ympäristö on sallivampi, samalla olemme mekin.

Voin rehellisesti sanoa, että tällä hetkellä elämme unelmiemme elämää. Elämää, jossa päivissämme on aikaa juuri niin kauan kuin jaksamme pysyä hereillä ja voimme käyttää vuorokauden tunnit juuri kuten itse tahdomme. Ilman kiirettä, se on ehkä  nyt se kirjoituksen suurin pointti, joka liittyy myös sanomaani oravanpyörästä karkaamiseen. Kiire syntyy niin monesta yhtälöstä, että sitä on vaikea monen omasta arjesta edes kadottaa. Tulee helposti sovittua aivan liikaa menoja, treffejä tuttujen kanssa, harrastuksia, ylimääräisiä töitä ja ties mitä muuta. Siitä syntyy myös helposti kierre, jossa stressi kasvaa ja kiire sitä samaa rataa. Kiire on olotila, joka syntyy, kun sille antaa liikaa tilaa. Tämän hetken arjessa sellaisille tuntemuksille ei ole paikkaa, emme tahdo kumpikaan olla sellaisessa elämäntilanteessa. Ei ole syytä tuntea turhaa stressiä yhtään mistään.

Arkemme koostuu täällä matkapäivistä, sekä ihan tavallisista päivistä arkea viettäen. Joissakin paikoissa viivymme viikon, toisissa lyhyesti esimerkiksi vain viikonlopun. Matkapäivinä pidetään vapaata töistä, kun taas muina päivinä tehdään töitä vähän ahkerammin. Töitä voi tehdään putkeen kymmenen tuntia, mutta jos sää on loistava ja ulkoilma ja uudet maisemat houkuttavat, voi päivää katkaista ja tehdä töitä aamulla ja taas vaikka uudestaan illalla. Aika ei ole rajoite, kuten ei ole mikään sovittu menokaan. Juuri nyt tuntuu ihanalta tuijottaa tyhjää kalenteria joka antaa vapauden tehdä mitä ikinä mieleen herää. Älkää käsittäkö väärin, välitän ystävistäni ja perheestäni, mutta tämä arki on juuri nyt täydellinen irtiotto ja tuntuu upealta, kun on täysin oman aikansa herra eikä menoja ole liikaa. Kyllä, ikävöin kahvihetkiä ystävieni kanssa ja illallisia perheeni luona, mutta niihin palaamme vielä varmasti myöhemmin. Samoin on vielä aika istua päivittäisissä palavereissa ja toimistolla, mutta en tiedä koska. Juurin nyt arki on niin mukavan joustavaa, että en voisi kuvitella mitään muuta tapaa elää.

YMPÄRISTÖ JA VAPAUDEN TUNNE

Paljon kirjoitustyötä tehdessä huomaan, että myös luovuus on herännyt täällä aivan eri tavoin kukkaan. Kirjoittaessa kaivataan inspiraatiota, joka ei synny jokaiseen hetkeen vaan sitä pitää hieman potkaista, jotta sen saa aikaan. Parhaat ideat syntyvätkin itselleni useimmiten ulkoillessa. Voitte kuvitella, että kun näissä maisemissa käy juoksemassa tunnin, on teksti kirjoitettu lähes valmiiksi jo yhden lenkin aikana. Kolmen tunnin vuoristovaelluksella olen kirjoittanut jo enemmän kuin yhden työpäivänä aikana Suomessa olisin koskaan saanut aikaiseksi, se jos mikä tekee tunteen onnistumisesta. Täällä syntyykin juttua aivan uuteen tahtiin.  Uusia ideoita on mielessä valtavasti ja vain siksi, että ympäristö on sallivampi, kuten jo aiemmin totesinkin. Kiire on poissa, olen levollisempi ja mieli on vapaa kaikesta muusta hälinästä. On helpompi hengittää.

Jos maailma joustaa meidän suuntaamme, olen myös itse erittäin valmis joustamaan takaisin.

Luovuus elää rikkaampana tässä elämäntyylissä, en koe stressiä juuri mistään. Ajoittain on koti-ikävä, mutta se syntyy lähinnä ystävien ja ruisleivän kaipuusta. Onneksi on olemassa skype ja ruisleivän korvikkeeksi kelpaa oikein hyvin myös gelato, jota toisinaan myönnän ikävöiväni, kun olen Suomessa. Ainahan sitä ikävöi jotakin. Juuri nyt olen kuitenkin enemmän kuin mielläni tien päällä ja reissaan. Tulevaisuus näyttää mihin matka meidät vie, mutta tällä hetkellä elämme hetkessä ja nautimme tilanteesta.

Joku kysyi ennen matkaamme, että mitäs jos olisitte toisella pallonpuoliskolla ja aikataulut ovat aivan erilaiset? Niin, mitäs sitten. Kun on koko vuorokausi käytettävissä, eikö ole aivan sama koska sen työnsä tekee? Jos maailma joustaa meidän suuntaamme, olen myös itse erittäin valmis joustamaan takaisin. Jos se tarkoittaisi jossain vaiheessa sitä, että pitäisi venyttää työpäiviä aamuyöhön tai vaikka läpi yön, mikäpä siinä. Kaikki onnistuu, turha stressiä ei kannatta synnyttää ja jokainen asia on kokeilemisen arvoinen.

Kumpikin meistä uskoo kohtaloon ja päivä kerrallaan elämiseen, joten on ollut helppoa valita tämä tie. Koskaan ei tiedä mitä tulee eteen, emmekä osaa sanoa mikä on lopullinen määränpäämme. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus, jokainen päivä on uusi tie entistä onnellisempaan arkeen.

Terveisiä Italiasta, täällä luovuus kukkii ja elämä hymyilee. Luovia työpäiviä teidänkin arkeenne!

 

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Irti oravanpyörästä – etätöitä Euroopassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s